Chili

Chili er et stærkt krydderi og ordet kommer fra chilli på nahuatl-sproget. Chilifrugterne kommer fra planteslægten Capsicum, der hører under Natskyggefamilien. De indeholder stoffet capsaicin, som er det stof, der gør chilier stærke. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til at tro, at man brænder sig. Chiliens styrke måles i Scoville Heat Unit (SHU) ud fra Scoville-skalaen.

Chilien stammer givetvis fra Bolivia, hvorfra den er spredt til store dele af Syd- og Mellemamerika. De første arkæologiske beviser for menneskelig anvendelse af chili er fra Peru. De kan dateres helt tilbage til omkring 8.000-10.000 fvt. Senere er chilien blevet domesticeret af de præcolumbianske folk og efter Columbus’ rejser til Amerika udbredt til Europa, Afrika, Indien og Asien via de traditionelle krydderihandelsruter.

Mange krydderier, deriblandt chili, har den positive bieffekt at de er bakteriedræbende.Capsaicin bruges i smerteforskning til at dræbe nerveender med.

Ingen dyr, udover fugle, spiser chili. Det er chiliplantens måde at sikre sig overlevelse på; fuglene spreder frøene, så nye planter sås.

Mennesket spiser chili. Det kan give visse helbredsmæssige fordele, men kan også virke generende.

Chili benyttes i madlavning frisk, i olie eller tørrede som frø eller pulver. En kendt chili-ret er Chili con carne (Chili med kød) og chili er hovedbestanddelen i Harissa.

Viser et enkelt resultat

Viser et enkelt resultat